flag Судова влада України

Робоча зустріч із представниками Київської міської ради

17 листопада 2023, 14:00

У Службі судової охорони відбулася робоча зустріч із представниками Київської міської ради

16 листопада 2023 року відбулася установча зустріч Голови Служби судової охорони Павла МАЛИХІНА та Голови Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності, депутата фракції «Слуга народу» Андрія ВІТРЕНКА щодо можливості включення Служби судової охорони до цільових програм розвитку міста.


У зустрічі взяли участь керівники структурних підрозділів центрального органу управління Служби: Роман СТАВІНСЬКИЙ, Олександр ОБУШЕНКО, Наталія ГАВРУК і радники Голови Служби Олександр КОСТЮЧЕНКО та Катерина ТІТУНІНА.

Під час зустрічі Павло Малихін зазначив, що відповідно до Закону України «Про національну безпеку України» Служба судової охорони є складовою сектора безпеки та оборони. Її основними завданнями є забезпечення безпеки органів та установ системи правосуддя, учасників судового процесу, а також працівників суду, суддів та членів їхніх сімей.


У 2022 році згідно із Законом України «Про критичну інфраструктуру» та постановою Кабінету Міністрів України № 1384 здійснення правосуддя віднесено до життєво важливих функцій і послуг, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України, а судові установи - до переліку секторів критичної інфраструктури.

Отож Служба забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури, а саме: забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, запобігання проявам несанкціонованого втручання в їх функціонування, прогнозування та запобігання кризовим ситуаціям.
Тому стале функціонування підрозділів Служби набуло ще більшої важливості та особливої актуальності в умовах дії режиму воєнного стану.


«З початку повномасштабного воєнного вторгнення на територію України військових формувань рф виконання Службою зазначених завдань забезпечувалося у взаємодії з підрозділами територіальної оборони й іншими залученими до територіальної оборони силами безпеки та оборони. І це важливо враховувати під час формування регіональних цільових програм підтримки захисників України», – зазначив він.


Натомість начальник фінансового управління Служби Роман Ставінський зазначив, що сьогодні Служба функціонує в умовах обмеженого фінансування. Відповідно до статті 35 Закону України «Про національну безпеку України», фінансування складових сектора безпеки та оборони здійснюється за рахунок і в межах коштів, визначених у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік, а також з інших, не заборонених законодавством, джерел.

З огляду на зазначене територіальні управління Служби судової охорони, зокрема Територіальне управління Служби у м. Києві та Київській області, протягом поточного бюджетного року проводили роботу щодо залучення коштів місцевих бюджетів у формі субвенцій для ефективного виконання покладених на Службу законом завдань.


Радник Голови Служби Олександр Костюченко зауважив, що з початку військової агресії російської федерації проти України Служба не лише забезпечила цілодобову охорону судових установ, а й брала активну участь у відсічі збройної агресії російської федерації.


З метою координації діяльності Служби судової охорони як складової сектора безпеки і оборони представники Служби залучалися до роботи оперативних штабів сил територіальної оборони та міських військово-цивільних (військових) адміністрацій. Тому питання налагодження плідної співпраці з місцевими органами влади, особливо міста Києва, де скупчено найбільше ключових судових органів та установ, а також суб’єктів, які охороняються, є невідкладним та першочерговим.


Вислухавши присутніх, Андрій Вітренко зауважив, що розуміє важливість долучення місцевих органів влади до розвитку та ефективного функціонування Служби судової охорони, особливо в умовах режиму воєнного стану та зауважив, що питання можливості отримання субвенцій Територіальним управління Служби м. Києва та Київської області варте розгляду у Київській міській раді. Зважаючи на те, що Служба судової охорони є невід’ємною складовою сектору безпеки і оборони України, то її потенційно може бути включено до Міської цільової програми «Підтримка киян – Захисників та Захисниць України» на 2023-2025 роки. Разом з тим, це питання потребує більш детального вивчення.


Усі учасники зустрічі висловили впевненість, що лише консолідація спільних зусиль дає можливість забезпечувати сталий розвиток нашої країни заради української Перемоги.